-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Орбан: Нидерландската критика за правата на ЛГБТИ вони на колониалното им минало

Нидерландската критика към Унгария заради нов закон за правата на ЛГБТИ-общността „вони“ на морално надмощие, вкоренено в колониалното минало на страната. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предава Reuters.

Миналата седмица лидерите на Европейския съюз разкритикуваха Орбан заради новия закон, забраняващ на унгарските училища да използват материали, за които се смята, че насърчават хомосексуалността. Във връзка със закона министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте предупреди Орбан – или да зачита правата на ЛГБТИ хората, или да изведе страната си от Блока.

„Това е колониален подход“, каза Орбан пред общественото радио в петък. „Те (нидерландците) просто не се замислят какво могат и какво не могат да кажат за друга нация и законите на друга държава“.

Орбан, който е изправен пред парламентарни избори през следващата година, става все по-радикален по отношение на социалната политика в самопровъзгласена борба за защита на традиционните християнски ценности на Унгария от западния либерализъм, твърди агенцията.

Неговото правителство казва, че законът, който влиза в сила през следващата седмица, не е насочен към хомосексуалистите, а е за защита на децата, чиито родители трябва да играят основната роля в образованието им за сексуалността.

ЕС настоява Орбан да отмени закона – част от вълната от ограничително законодателство, насочено също към медиите, съдилищата и мигрантите – и 17 от 27-те лидери на ЕС подписаха писмо, потвърждаващо ангажимента им за защита на правата на хомосексуалните.

Писмото е подписано от лидерите на Белгия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Финландия, Швеция, Латвия и Австрия.

България не подкрепи и двата документа. Официалните власти до момента не са коментирали мотивите си или отношението си към приетия от Унгария закон, забраняващ ЛГБТ темите в училище.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html