-1.2 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Мангъров пак намери за какво да се заяде

Доцент Атанас Мангъров, последно началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница, намери нов повод да се оплаче чрез медиите по негова любима тема за противоречиви изказвания – ваксинирането. В последно време Мангъров е по-кротък в антиваксърските си настроения, но пък винаги може да намери за какво да се заяде, както показва тазсутрешното му интервю за Нова телевизия.

доц. Атанас Мангъров, кадър Нова телевизия

Доцентът първо се оплака, че няма имунизационен сертификат и не може и да си изкара, тъй като е изкарал коронавируса мимоходом и безсимптомно, а и има антитела. „Но такива като мен не могат да си извадят такъв сертификат, защото нямаме положителен PCR или антигенен тест, не сме били под карантина или не сме ваксинирани. Това е абсурдно. Целта на този сертификат е да се документира по някакъв начин, че човекът, който го притежава, не е опасен за другите и е защитен. Дори да е ваксиниран, този човек – може ваксината да не е дала задоволителен имунен отговор”, каза Мангъров.

Според него, когато човек веднъж е изкарал някаква инфекция, той образува антитела. „С течение на времето те намаляват. Но в тялото му остават така наречените „клетки на паметта” – и когато човек се срещне със същия този вирус, тези клетки образуват антитела и го защитават. Това е азбука на имунологията”, подчерта той.

Клетките, които са произвели антителата си остават – независимо колко време е минало от заболяването, подчерта доцент Мангъров. „Ще се ваксинирам само ако ми насочат пистолет към главата – или ако ми направят предложение, което не мога да откажа. Хора се имунизират, за да отидат в Гърция. Ако човек в прекарал COVID-19 – той няма нужда да се имунизира. Той няма да се разболее – дори от новите варианти на вируса”.

Мангъров коментира и инициативата в курортния комплекс „Албена”, където предлагат по 500 лева на персонала, за да се имунизира, за да се чувстват по-спокойни и работещите, и гостите на курортния комплекс.

„По принцип е хубаво човек да се ваксинира. Но преди това, конкретно при тези ваксини, хората подписват информирано съгласие, с което ги информират, че каквото и да им се случи – е на негова отговорност. Тези неща, които могат да се случат – ще станат след време”, посочи Мангъров.

По думите му той не демотивира никого да се ваксинира. „Всеки човек трябва лично да вземе това решение. Затова е и това информирано съгласие”.

На въпрос дали е съгласен, ако не се ваксинира – да плати за лечението си, ако се разболее от COVID-19, доцент Мангъров беше категоричен: „Това е скандално предложение на доцент Ангел Кунчев. Всеки от нас плаща здравни осигуровки. И ако ще действаме по начина, по който казва доцент Кунчев, няма да ги плащам, а ще плащам, когато се наложи. Това е срамно”.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html