0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

Фандъкова: Няма безплатен обяд за София, плащаме обяда на държавата

Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов скочи срещу София и обяви по-рано тази седмица, че ще вади проекти за столицата от Плана за възстановяване, по който България трябва да получи много милиарди евро от Европейския съюз. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени. Според Пеканов столицата редовно се наслаждавала на „безплатен обяд“. Кметът Йорданка Фандъкова е категорично против подобни твърдения.

кадър бТВ

Тя настоява средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската комисия за София, да не бъдат орязвани. Йорданка Фандъкова каза това пред бТВ по повод новината, че градът ще получи с около 200 млн. лв. по-малко от първоначално предвидените в Плана за възстановяване и устойчивост. Фандъкова заяви, че кохезионните фондове наистина са насочени към по-слабо развитите региони, но София отговаря на всички критерии за отпускане на финансиране по Плана.

„Поисках среща с министър-председателя Стефан Янев и вицепремиера Атанас Пеканов, на която поставих много сериозно въпросите и защитих проектите на София. Проектът за метрото не само отговаря на всички изисквания на Плана, но той е приет и високо оценен от ЕК“, коментира Фандъкова.

По думите ѝ Пеканов бил заявил в публичното пространство, че имал намерение да извади проекта за нова линия на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя добави, че и други държави в ЕС ще разширяват метро линиите си с еврофинансиране от фонда за възстановяване.

Тя не се съгласи с предложението на Пеканов София да се извади от Югозападния икономически регион и да се обособи в самостоятелен. Според нея такова решение трябва да се вземе на национално ниво. Според нея регионите трябва да се развиват, за да не се пренаселва столицата, но според нея има манипулация по въпроса.

„ЕК не разглежда плана като кохезионна политика, Планът има цел за възстановяване след COVID кризата и гарантиране на устойчиво развитие. Едни от критериите са БВП и брой население. София дава над 40% от БВП на страната, по официални данни тук живеят 1,3 млн. души, това е концентрация, а не средствата, заложени в Плана. Не мога да приема фрази като „София получава „безплатен обяд“, който сега ще ѝ спрем“, нищо подобно – София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци“, допълни тя.

Според нея изтъкнатите аргументи за намаляване на евросредствата за столицата са неверни.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html