-0.2 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Вижте колко полезни са черешите за здравето ни

Хапването на череши удължава младостта, подобрява съня, намалява риска от рак и има редица други полезни свойства, става ясно от заключения на американски диетолози, публикувани в сп. Women’s Health, пише dir.bg.

сн. Pixabay

Плодът е в състояние да предотврати появата на бръчки. Черешите са богати на витамин С (10 милиграма на чаша) и други антиоксиданти, които потискат възпалението и оксидативния стрес в организма. „На клетъчно ниво оксидативният стрес е процес, който уврежда клетките и вероятно ДНК“, казва д-р Саманта Касети – експерт по хранене и здраве.

Също така черешите могат да намалят риска от рак поради полифеноли. През 2019 г. списанието Nutrition and Cancer описва опита на лечение на ракови клетки на гърдата с екстракт от тъмна череша в лаборатория – инхибира се растежът на раковите клетки с 50 процента.

Година по-късно в Journal of Functional Foods беше описано друго проучване, което също показа, че екстрактът от тъмна череша инхибира растежа на раковите клетки.

Друго свойство на черешите е да понижава кръвното налягане, което е известно, че води до най-честите причини за смърт – инфаркт и инсулт. „Полифенолните съединения в този плод увеличават производството на азотен оксид и подобряват функцията на клетките, които покриват кръвоносните съдове“, обясни Касети. Черешата също предпазва кръвоносните съдове от образуването на плаки.

Благодарение на антоцианините, полифенолните антиоксиданти, които му придават наситено червен цвят, този плод подобрява мозъчната функция и паметта. Те намаляват възпалението и противодействат на оксидативния стрес в мозъка, което може да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер и други видове деменция.

Черешите могат също да помагат в борбата с диабет тип 2. Полифенолите в черешите подобряват инсулиновата чувствителност, така че глюкозата може да се абсорбира от клетките и да се използва за енергия.

Черешите ни помагат да заспим по-лесно и да спим по-добре. Проучванията показват, че хората с безсъние имат по-високи нива на оксидативен стрес, поради което антиоксидантите в черешите могат да помогнат за противодействие на тези ефекти и да помогнат за нормализиране на съня, казват диетолозите.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html