-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Огнен ад в Кипър, молят Евросъюза за помощ

Молба за помощ от Европейския съюз и Израел изпрати Кипър за овладяването на големите горски пожари в страната, северно от градовете Лимасол и Ларнака, предаде Ройтерс.

сн. Ройтерс

Огънят, разпалван от силните ветрове, е обхванал най-малко шест общини в подножието на планината Тродос, където има борови гори и гъста ниска растителност. По думите на директора на агенцията за горите Хараламбос Александру това е най-големият пожар в историята на островната държава.

Европейската комисия съобщи, че Гърция е изпратила пет самолета за борба с пожари, а същото възнамерява да направи и Италия. Очаква се и помощ от Израел. Европейският спътник „Коперник“ е активиран, за да оцени мащаба на щетите.

Вече се унищожени десетки имота, но няма съобщения за пострадали хора. Пушеците от пожарите се виждат даже от столицата Никозия, която отстои на около 75 км, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира вестник „Сайпръс мейл“, според който един 67-годишен мъж е бил задържан вчера по подозрение, че е предизвикал пожара. Според изданието мъжът бил видян да пали стърнища. Друг вестник – „Филелефтерос“ – пише, че мъжът отрича, като твърди, че вече си бил отишъл от мястото, откъдето е започнал огънят.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html