-5.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Омбудсманът Диана Ковачева: Цената на парното е нереалистична

„Цената на топлинната енергия в България е нереалистична, тъй като наредбата не предвижда гъвкав модел за определянето ѝ“, заяви пред БНР общественият защитник Диана Ковачева.

Диана Ковачева, омбудсман, кадър БНТ

„Цената на природния газ се променя всеки месец, а е факт, че КЕВР не успява да направи реалистична прогноза. Настоявам наредбата да бъде променена, което е в правомощията на КЕВР – цената на топлинната енергия да се променя също всеки месец, а не веднъж в годината. В противен случай хората плащат по прогнозна цена, която не отразява реалностите на световните пазари“, допълни омбудсманът.

В София има 17 500 абонатни станции. При проверени от Агенцията за метрологичен и технически надзор 130 измервателни уреда – 90 от тях са с изтекъл срок за валидност. Това е административно нарушение, подчерта Ковачева и поясни, че е изпратила препоръка към „Топлофикация – София“.

Омбудсманът заяви, че прогнозното потребление създава проблем. „Трябва да има баланс между интересите на дружества и интересите на потребителите. Аз такъв не виждам“.

В предаването „Неделя 150“ Ковачева коментира и темата за пенсиите. „Ако сега се актуализира размерът на пенсиите, трябва да бъде така, че да мине линията на бедност. Обикновено актуализирането се случва така, че пенсиите винаги остават под линията на бедност. По въпроса за преизчисляването – хората, които са се пенсионирали отдавна, са с много ниски пенсии и те настояват за регулярно преизчисляване със средния осигурителен доход за предходната календарна година“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html