-7 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

Тошко Йорданов: Слави не иска власт, той иска резултати

„Слави не е човек, който иска персонално власт, той е човек, който иска резултати. В Министерски съвет ще бъдат внимателно подбрани изпълнители на политики.“ Това каза по bTV заместник-председателят на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов и отбеляза, че Слави Трифонов няма желание да влиза в правителството.

Самият Йорданов също нямал желание да става министър.

Евентуални партньори за съставяне на правителство на ИТН са т.нар. партии на протеста – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“, с които „има припокриване на приоритети, това са нещата, които хората искат, заяви Йорданов.

Същевременно в отговор на въпрос дали в името на сформирането на кабинет партията му ще отстъпи от искането си за въвеждане на мажоритарна избирателна система, беше категоричен, че „дебатът за мажоритарния вот трябваше да се проведе преди референдума през 2016 г., народът реши и трябва да се изпълни желанието на хората“.

„Има много варианти (за съставяне на правителство), трябва да минат изборите, всичко в момента е говорене напред и наизуст“, изтъкна политикът от ИТН.

В отговор на въпроса дали ИТН иска да управлява, Йорданов заяви: „Не е до искане, в случая има проблеми за решаване“.

„Ако се стигне дотам, ИТН ще представи своите кандидати за министри и премиер, но все още е рано за това и сега се говори наизуст“, коментира Йорданов.

Според него „хората не гласуват за министър-председател и министри, те са служители, хора на работа, парламентът ги назначава. Това е сбъркано, те гласуват за парламент. Важен е парламентът, а не премиерът. Министрите са слуги на народа.

Харесват ли им служебните министри и могат ли да останат в редовен кабинет? Рано е да се каже, но Йорданов изтъкна добрата работа на министрите на икономиката и финансите.

„Това, което наблюдавахме като министърпредседателска република, е някаква извратена форма и нарушение на Конституцията, която беше наложена през последните години. Хората гласуват за програма, за промяна, а Министерски съвет са изпълнители на политики.“

Слави Трифонов няма да участва в дебати с Бойко Борисов, когото Йорданов отново нарече политически терорист.

Какви са приоритетите на ИТН

Имаме план, имаме предложения, срокове за реализация, заяви Йорданов.

„Ще реализираме тези неща, на които хората казаха „да“ на референдума през 2016 г. Отделно има други проблеми пред държавата, които трябва да бъдат решавани“, каза Йорданов и отсече: трябва просто да се извърши волята на хората, 3.5 млн. души.

„Има такъв народ“ е за засилване на пряката демокрация. Законът за референдумите такъв, какъвто е, е отвратителен“, заяви Йорданов.

Неговата партия иска пряк избор на главния прокурор от хората, а също така избор на директорите на ОДМВР.

Охраната на Слави Трифонов

Защо Слави Трифонов има охрана. В отговор на този въпрос Тошко Йорданов сравни Слави Трифонов със световните звезди – няма световна звезда, която е без охрана, а Слави е звезда, каза дясната му ръка. „Той не може да седне в кафене, без да го заобиколят 100 човека.“

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html