-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Заев смени тона към България, нахвърли се на опозицията

Зоран Заев обяви, че не се чувства виновен за ветото от страна на България, нито пък е предател, каквито обвинения му отправи опозицията. В интервю за „ТВ21“ македонският премиер коментира, че обвиненията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е виновен за ветото на България, а в същото време предава македонския език и македонския народ, си противоречат едно на друго.

„Ако бях извършил предателство, то щеше да бъде оттеглено. Ако ветото е факт, значи се защитават националните интереси. Ако имаше предателство, ветото трябваше да бъде оттеглено“, казва Заев.

„Макар на целия свят да му е ясно, че не става дума за македонския език и народ, това го потвърждават всички, дори и България написа, че няма претенции към македонската идентичност, само на Мицкоски му трябва декларация за македонския народ и език“, заяви Заев.

Все пак премиерът отбелязва, че е отворен към всички средства за защита на националните интереси и е готов да я „види тази декларация“, но тук има два аспекта – „защитата на македонската идентичност и език, които са заплашени“, но и също така трябва да се гледа и бъдещето и да се направи  крачка напред.

Заев коментира, че и всяка непремерена стъпка може да доведе до удължаването на ветото, като дава за пример 30-годишния спор за името с Гърция – „не ни трябва това“.

Според македонския премиер фактът, че на форума в Преспа за диалог не са присъствали представители на България въпреки поканата му, не е добър сигнал, но той все пак остава оптимист.

Заев заяви, че вижда приятел в лицето на България и че има решения, които са приемливи и за двете страни, без да разкрива подробности. „Иска ми се да вярвам, че и този път не получихме зелена светлина, защото нямат парламент и правителство. Защото знам какви разговори съм водил и знам, че са отчетени притесненията на България“, подчерта Зоран Заев.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html