-4.1 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

„Медиана“: ГЕРБ-СДС-22.5, ИТН- 21.7, БСП-20.6, седем партии в парламента

Към момента ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП са с почти изравнени позиции. Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите. Това сочи изследване на агенция „Медиана“ за политическите нагласи една седмица до изборите, проведено в периода 26 юни – 2 юли с 920 пълнолетни граждани.

Ако изборите бяха днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 22.5 процента от избирателите, заявили, че ще отидат до урните, за „Има такъв народ“ – 21.7 процента, за „БСП за България“ – 20. 6 на сто , за ДПС -11.1 на сто , „Демократична България“ получава 10 процента от гласовете, „Изправи се!Мутри вън!“ – 5.1 на сто, а „Българските патриоти “ – 4.8 процента. „Възраждане“ е с 2,2 процента, а за други партии и коалиции биха гласували 2 процента.
Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ и Патриотите са над 4 -процентната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на „Възраждане“, които биха могли да поднесат изненада, посочват от социологическата агенция.
Като цяло, доминира желанието за политическа промяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие. Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват, допълват от „Медиана“.
При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява, стига това да не е ГЕРБ. Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени, заявяват от социологическата агенция.
Към момента данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите“ „партии на статуквото“ или нови избори, посочват от агенцията.
Това е картината към момента (седмица преди изборите) и е напълно в правото и възможностите на избирателите да променят тази картина. Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели, посочват от агенцията.
Изследването е проведено в периода 26 юни – 02 юли 2021 г. с 920 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html