-9.7 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Публикуваха за обсъждане Националния план за въвеждане на еврото в България

 

Проектът на Националния план за въвеждане на еврото в България е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Това съобщи финансовият министър Асен Василев. Коментари и позиции по документа се събират до 6 август.

За въвеждането на еврото българските власти избират сценарий без преходен период, т.е. датата на приемане на еврото съвпада с въвеждане на еврото като официална разплащателна единица. Този избор се обуславя от структурата на финансовата ни система, както и от големината на държавата ни.

„Пет месеца преди и 12 месеца след въвеждането на еврото ще има цени и в двете валути. Целта е така да се избегне вдигане на цените“, обяви още министър Василев.

Т.нар. „двойно обращение“ в търговските вериги ще бъде един месец, уточни още той. След това има период, в който валутите могат да се обменят в банка.

Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. включително, левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. След изтичането на този един месец еврото ще стане единственото законно платежно средство в България, пише в проекта.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html