-2.8 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

Светлан Стоев: Това не е цивилизованият начин за избори зад граница

„Този начин, по който се организират изборите – било то с бюлетини, било то с машини, не е цивилизованият начин за изборен процес зад граница. Най-често срещаният начин е гласуването по пощата. Дай боже един ден да станем и като естонците – да можем да гласуваме и електронно „, каза служебният външен министър Светлан Стоев на брифинг в понеделник.

Светлан Стоев, служебен министър на външните работи, кадър Нова телевизия

Стоев разкритикува политиците за организацията на изборите зад граница и Централната избирателна комисия, която не отразява препоръките на министерството му. „Много малко от нещата, които МВнР е предложило на ЦИК, са взети под внимание“, заяви служебният шеф на Външно.

Той  коментира, че ако искаме съвременен Изборен кодекс, е крайно време да се съобразим с препоръките на международните наблюдатели.

„Аз съм присъствал на заседания на ЦИК. Мисля, че понякога темите, които се обсъждат, и начинът, по който се обсъждат, не би трябвало да бъде този, който да дава лице на българския изборен процес“, посочи той.

МВнР очаква от ЦИК спешно да се определи окончателният състав на секционните комисии и второ – хората, които ще заминат, да бъдат подготвени за работа с машините. До момента те не са преминали подготовка и няма методически указания. Трябва да се изясни и как ще отчита гласуването в секциите, в които вотът ще е с машини.

Стоев съобщи, че вече са доставени всички 421 машини за гласуване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства. До края на седмицата машините ще са в съответните секции. Той коментира, че сега има двойно повече секции от последните избори на 4 април, като условията и сроковете за изпълнение на ангажиментите от страна на МВнР са били едни и същи и това за МВнР означаваше двойно повече работа при един и същ човешки ресурс“, отбеляза той.

Избори ще се проведат в 68 държави при 784 обявени от ЦИК секции, уточни постоянният секретар Иван Кондов. За още две секции се чакат разрешения.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html