-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Словенска евродепутатка ни погна заради Северна Македония

Поведението на България, егоизмът и себичността на българите разочаровали и показали, че сме изключително безотговорни. Това заяви Таня Файон, евродепутат от Словения и силен поддръжник на европейските перспективи на Западните Балкани, цитирана от скопското издание „Независен“.

Таня Файон, евродепутат от Словения

„Надявам се, че ще успеем да убедим България какъв е залогът и да намерим компромис и споразумение, тъй като не можем да застрашим бъдещето на съседна държава заради националния интерес или заради политическите точки в национална среда“, каза Файон.

„Времето е важно за нас, не всичко е загубено, не искам да бъда песимист, реалист съм, но трябва да вървим напред, защото едно нещо ми е ясно – Западните Балкани винаги са били част от Европа. Споделяме континента и глобалните предизвикателства. Нуждаем се един от друг, за да се борим заедно и да запазим континента силен и обединен“, заяви Файон в кулоарите на първата международна конференция „Преспански форум за диалог“ в Охрид, коментирайки спора между София и Скопие.

Файон изразява задоволство, че Словения е превърнала Западните Балкани в един от приоритетите на шестмесечното си председателство на ЕС. „Подкрепям амбициозната програма, която може да бъде възможно най-добрият резултат, и се надявам, че с помощта на всички европейски партньори ще успеем да започнем преговори със Северна Македония и Албания и да изпълним обещаното преди три години – либерализиране на визовия режим за Косово. По някакъв начин да се свържат отново бизнесът, икономиката, контактите между хората, да се възстанови доверието не само в региона, но и в институциите и в ЕС. Искам да видя приятелите си от Западните Балкани като част от дискусията за бъдещето на Европа. Опитваме се да постигнем това в Брюксел, в Европейския парламент. Разискванията с гражданското общество, с гражданите продължават и е срамно да се види, че Западните Балкани не са включени. Това е възможност наистина да покажем, че всички сме част от този континент и трябва да обсъдим бъдещето си заедно“, заяви един от най-яростните противници на българската позиция в Европейския парламент.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html