-4.5 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Германски политолог е арестуван за шпионаж в полза на Китай

Германски политолог, ръководител на аналитичен център, е заподозрян в шпионска дейност в полза на китайски разузнавателни служби, извършвана от 2010 до 2019 г. Това съобщи днес германската федерална прокуратура, цитирана от Франс прес.

Заподозреният Клаус Л., арестуван вчера, може да получи мярка за неотклонение поставяне под стража. Според разследващите той е предавал на китайските служби срещу „хонорари“ данни, „получени главно благодарение на многобройните си политически контакти на високо равнище“ чрез посредничеството на мозъчния център, който управлява от 2001 г., се казва в комюнике от прокуратурата.

Анализаторът, успял да придаде на своята експертна група „международно значение“ благодарение на „научната си репутация и мрежите, изградени от него за дълги години“ работа, изглежда е бил вербуван от китайските служби по време на обиколка за участие в конференции през юни 2010 г. в Шанхай.

„През следващия период – до ноември 2019 г., заподозреният редовно е доставял информация на китайското разузнаване преди или след държавни посещения, или международни конференции, също и по някои актуални въпроси“, уточнява федералната прокуратура, разследваща случаи на международен шпионаж, разположена в Карлсруе.

В замяна Клаус Л. получавал средства за пътувания, по време на които да се среща с офицери от китайското разузнаване, както и „хонорари“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html