-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Прокурорската колегия на ВСС с декларация срещу Бойко Рашков

Прокурорската колегия на ВСС излезе днес с декларация по повод интервюто на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по БНР на 5 юли т.г., съобщиха от ВСС.

Ето текста на декларацията:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се противопоставя на недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения, отправени от министъра на вътрешните работи в ефира на Българското национално радио към Прокуратурата на Република България (ПРБ) и към конкретни прокурори с искане за ангажиране на тяхната дисциплинарна отговорност.
За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър,отправяйки необосновани нападки към съдебната власт. Продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното конституционно правомощие на Прокуратурата – да следи за спазването на законността. Считаме, че
твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на Прокуратурата, не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя.
В деня на професионалния празник на служителите от МВР е извършено грубо посегателство към установеното взаимодействие между Прокуратурата и органите на МВР за опазване на правовия ред в България и защита на българските граждани. Създава се усещане за дестабилизация и липса на държавност, и се провокира неоправдано напрежение между служебното правителство, МВР, съдебната власт и гражданите.
Приветствайки всички служители в структурата на МВР по повод техния празник, и изразявайки респект към постигнатите от тях резултати, Прокурорската колегия на ВСС призовава ръководство на МВР и служебното правителство да не нарушават принципа за разделение на властите и да се съхрани изграденото доверие, професионално и ефективно взаимодействие между правоохранителните и правораздавателните органи.
Прокурорската колегия ще се противопоставя на всяко посегателство срещу независимостта на ПРБ, на прокурорите и следователите, като гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.
Декларацията ще бъде изпратена до Президента на Република България, до служебния министър-председател на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Комисията ГРЕКО и
до Венецианската комисия.
Декларацията е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

Рашков отправи сериозни критики към работата на прокуратурата, подчертавайки, че „очевидно, от това ръководство на прокуратурата не може да очакваме съдействие, а само спънки и противодействие“. Той дори отбеляза, че има информация за това, че прокуратурата по места е „получила като че ли указания“ по всякакъв начин да се неглижира полицейския труд срещу купуването на гласове.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html