0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

Скопие на поход срещу България, на поход срещу Европа

В основата на цялата политика на днешното и предишните правителства на Северна Македония е антибългаризмът, който се оказва и антиевропеизъм. А не може да се влезе в Европа с антиевропейски послания, заяви в интервю за сутрешния блок на бТВ историкът проф. Пламен Павлов.

проф. Пламен Петров, историк, кадър бТВ

Повод за коментара му е последната декларация на инициативен комитет от интелектуалци за защита на българския интерес в отношенията със Северна Македония. Подписалите декларацията настояват всички партии, които ще се явят на парламентарните избори, да я подкрепят.

„Показателно е, че в македонските медии реакциите бяха „остра декларация“ и „още по-остра декларация“. Нищо подобно – тази декларация следва същия добронамерен тон като предходните. От страна на политически елит в Скопие се изисква най-вече да се спазва договора, за да можем да прием в ЕС една цивилизована, нормална европейска държава“, коментира проф. Павлов.

Според него опитът за натиск върху България да одобрим без условия старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС е провокиран от Скопие, като се плаща на лобисти. „Не виждам как може да се признава на Гърция правото да отстоява свои позиции в продължение на 28 години, а на България да се налага някакво друго решение“, коза още историкът.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html