-4.1 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Без нов скок в цените на автомобилните горива това лято

Цените на горивата за автомобилите, които виждаме в момента, ще се запазят през цялото лято, прогнозира в интервю за БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Живодар Терзиев, БПГА, сн. БГНЕС Архив

От началото на годината покачването на колонките в бензиностанциите е от порядъка на 25 стотинки, уточни Терзиев.

„Може би с тази тенденция за леко поскъпване. Аз лично разчитам, че тези нива са достатъчни за лятото, стига да имаме устойчиви международни цени“, подчерта експертът.

Според него при природния газ като част от моторното гориво „с 5-6 стотинки това лято сигурно ще видим проявление нагоре, защото трендът е такъв“.

„Цените са най-болната тема за потребителя, но от години си говорим, че това е геополитика. За съжаление ще става все по-силна геополитика в аспекта на зелената сделка, на възстановителния план, излишните пари, които стоят във финансовата сфера и трябва да бъдат употребени“, подчерта Живодар Терзиев.

Тенденцията за по-ниско потребление през изминалите 12 месеца доведе до много ниски нива на нефта, припомни Терзиев. „След което възстановяването започна и тази година сме на нива отпреди пандемичната обстановка. Що се отнася обаче до тренда на международните цени, ако направим една проекция между нефт и дериватите, то устойчиво за последните 14 месеца имаме постоянно поскъпване“, отбеляза Терзиев.

По думите му днес ще бъде достигнат ръст до 78 долара за барел, което показва едно: „Пазарите са нестабилни, но към постоянно повишение.“

Обяснението на Живодар Терзиев е, че „налетите в икономиките пари, които бяха спестени от една страна в семействата, в потребителите, а от друга страна банките все повече принуждават търговците да ги въртят, защото в края на краищата плащат наказателни санкции, ако парите преспиват в банките, водят до търсене на източници, които ще дадат ръст, с други думи печалба на финансовите брокери и оттам привлеченият интерес в горивата дава този постоянен ръст.“

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html