-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Гешев иска ЦИК да снеме имунитета на кандидат-депутат на Мая Манолова, купувал гласове (обновена)

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Ц.Г.- кандидат за народен представител на изборите за 46-о народно събрание, насрочени за 11.07.2021г. Това съобщиха от държавното обвинение.

Искането за снемане на имунитет за купуване гласове е за кандидат-депутата на Мая Манолова Цветелин Георгиев, научи tribune.bg от свои източници.  Освен кандидат за депутат от „Мутрите“ на Мая Манолова,  Цветелин Георгиев е и координатор на партията й.

Мая Манолова и Цветелин Георгиев, снимка tribunr.bg

Досъдебното производство е започнато от ОДМВР-Бургас по реда на чл. 212 ал. 2 от НПК и е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП). В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приложени относими документи.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление по чл. 167, ал.2 от НК спрямо Ц.Г., който на 29.06.2021г. в с. Маринка, община Бургас, дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция.

Предвиденото в закона наказание по чл. 167, ал. 2 от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html