-1.2 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Строят нова фабрика за модерна апаратура в Пловдив

Разработчикът и производител на медицинска електроника BTL Industries започна изграждането на нова производствена база в Пловдив. Инвестицията в проекта надхвърля 20 млн. лв., като плановете са той да бъде завършен до 2023 г.

На първата копка на строежа бяха заместник-министърът на икономиката Яна Балникова, заместник-кметът на града Стефан Стоянов, изпълнителният директор на Българската агенция по инвестициите Стамен Янев, посланикът на Чешката република в България и Лукаш Кауцки, изпълнителният директор на BTL Industries Георги Петков.

Новата база, в която ще се произвежда пълното портфолио от модерна медицинска апаратура на BTL, ще бъде разположена в централната част на град Пловдив и ще заема над 25 000 кв. м. застроена площ. Тя ще създаде над 500 нови работни места и ще допринесе за икономическото развитие на региона. По-голямата част от производството ще бъде подготвено зa изнoc в над 110 държави на 6 ĸoнтинeнтa.

„Изключително съм щастлив от бързите темпове на развитие на BTL Industries в България. Това е резултат от огромния професионализъм на нашия екип и потенциала, който BTL вижда в България. В момента в производствената ни дейност са ангажирани около 400 души, като с новата фабрика очакваме броят им да се удвои в следващите 5 години. Новата производствена база не само ще създаде повече работни места, но и ще бъде образец за модерно строителство, устойчивост и ефективност в региона“, каза Георги Петков, изпълнителен директор на BTL Industries.

„От изключителна важност е, че новата производствена база на компанията ще допринесе за създаването на много работни места и облагородяването на града. С този проект Пловдив върви със стъпка напред към превръщането на района във водеща индустриална зона на Балканите“, заяви заместник-министърът на икономиката Яна Балникова, като поздрави ръководството за силния екип от професионалисти, които компанията запази по време на пандемията.

„Сигурен съм, че добрият пример на BTL Industries ще окуражи и други български и международни предприемачи да продължат напред и да развиват Пловдив, региона и българската икономика във висококонкурентна среда. Това ще помогне на града да продължи да се налага като един от силните индустриални центрове където могат да се произвеждат продукти на световно ниво. Специални благодарности към целия екип на BTL за чудесната им работа. Надяваме се скоро да видим резултатите от тази първа копка – един прекрасен нов завод“, каза Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ на община Пловдив.

Модерният дизайн на фабриката и всеки детайл по проекта са планирани с мисъл за опазване на околната среда и оптимизирани ресурси. Плановете включват да бъдат монтирани соларни панели на покрива на производствената база, които да задоволяват голяма част от енергийните нужди на сградата, да се събира дъждовна вода за противопожарни нужди и топлинни акумулатори, което ще повиши ефективността на производството, както и автоматизация на осветлението, което ще допринесе към намаляване на потреблението на ток.

Сградата ще бъде разделена на три части: производствена, складова и административна. Фабриката ще следва последните тенденции при производството с автоматизирани складове и роботизирани системи за разпределение на складовете между работниците. Предвидени са зона за хранене и почивка, помещения за експозиция, фитнес, конферентни зали и отворени пространства за срещи и релакс, които ще допринесат за добрата атмосфера и здравето на служителите.

Новият завод се намира в многофункционалната зона „Изток“, в непосредствена близост до бул. „Марица-юг“, който е важна транспортна артерия за град Пловдив. За нуждите на модерната производствена сграда се предвижда както реконструкция и основен ремонт на улицата при входа на фабриката, така и нова улица източно от имота, където ще бъде изградено ново пътно платно с велоалея.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html