-6.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

„Льо Монд“: Не е ли странно българите да гласуват за Слави

Не е ли странно да се иска от българите да гласуват за Слави Трифонов, без да знаят кой ще ги ръководи всъщност, пита френският вестник „Льо Монд“ в края на материала си за комика шоумен. Запитан за това кого би искал да види като премиер на страната, Слави Трифонов не е споменал ничие име. Текстът завършва така: „Не е ли странно да се иска от българите да гласуват за него, без да знаят кой ще ги ръководи? „Не, не е странно“, уверява той (Слави) с втренчения си черен поглед. „Така е в пропорционалната система“. Подканени сме да не спорим много и да напуснем стаята.“

Слави Трифонов е болен, но решен да извършва реформи, без да казва публично какви са кадровите му намерения. Такъв е портретът на лидера на „Има такъв народ“, който „Льо Монд“ предлага в броя си от 7 юли 2021 г. От интервюто на Трифонов, дадено на 21 юни, става ясно, че Трифонов иска да свали от поста му „спорния главен прокурор“, че е за въвеждането на еврото и за безусловно членство на България в НАТО и ЕС, като се дистанцира от Русия.

Интервюто идва след месеци мълчание на Слави Трифонов, който не говори пред български медии, а отказва и срещи с политическите сили, на които сам е казвал, че симпатизира. Във вторник съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов казва, че не е успял да се срещне с него, макар че е предложил да проведат разговор за намеренията на политическите сили.

На изборите на 4 април тази година Трифонов беше избран за депутат, но никога не дойде в парламента. Той не е кандидат в изборите, които предстоят на 11 юли. Данните на почти всички социологически агенции сочат, че „Има такъв народ“ (ИТН) е втора политическа сила, която изостава от водещата партия ГЕРБ с по-малко от процент. Това означава, че е напълно възможно в неделя ИТН да се окаже и първа политическа сила.

„Ендемичната корупция в България дава път на най-невероятни кандидатури“, пише „Льо Монд“ и напомня кариерата на Слави в попфолка и телевизията.

Авторът Жан-Батист Шастан споменава „настойчивите софийски слухове“, според които Трифонов има проблеми със здравето, и твърди, че Слави „трудно успява да седи на канапето в обширния си офис“, а до него има патерица. Слави е обяснил, че е имал счупване, от което трудно се възстановява.

„Трудно е за вярване, че този мъж по анцуг, с обръсната глава и сиво-синкав тен, който отказва да бъде сниман, може да вземе първенството в [предстоящите избори]“, пише още в текста.

В интервюто за „Льо Монд“ Слави Трифонов е казал, че ЕС трябва твърдо да се противопостави на турския президент Ердоган и на ексцесиите на унгарския премиер Виктор Орбан, в това число и на закона му, който забранява да се говори за хомосексуалност на децата. Но Трифонов е уточнил, че не би бързал с ратифицирането на Истанбулската конвенция, защото това „не е приоритетен въпрос“. Би искал ЕС да се трансформира в държава, а не да остане съюз на различни държави.

Пред френския вестник Слави Трифонов определя за свои модели в политиката бившата британска премиерка Маргарет Тачър, бившия американски президент Роналд Рейгън и сегашния държавен глава на Франция Еманюел Макрон.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html