-2.8 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

„Сова Харис“: ГЕРБ – 22,6%, „Има такъв народ“ – 22,1%, БСП – 16%

При избори днес 22,6% от запитаните биха подкрепили ГЕРБ. На второ място се нарежда ИТН с 22,1%, а на трето – БСП с 16%. Очакваната подкрепа за ДПС е от 10,9% от гласоподавателите, а „Демократична България“ получава 10,6% от гласовете.

4-процентната бариера за влизане в НС прескачат също „Изправи се!Мутри вън!“ с 5,3%, както и „Българските патриоти“ с 4,5%. Това отчита проучване на „СоваХарис“, проведено в периода 2-6 юли сред 1000 български граждани.

Данните показват, че трябва да очакваме структурата на политическата конфигурация да бъде близка до тази на 45-ото Народно събрание. Отчита се известен спад на резултатите за бившите управляващи и повишение на подкрепата за „Има такъв народ“. Според „Сова Харис“ въпросът за победителя на изборите е открит, тъй като разликата е в границите на стохастичната грешка.

Проучването показва, че следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации. Около 3 300 000 българи се очаква да гласуват на предстоящите избори.

49,6% от анкетираните заявяват, че са напълно сигурни, че ще упражнят правото си на глас, а 23,5% са по-скоро сигурни, че ще гласуват. Колебаещите се са 11,5%, а решилите да не отидат до урните са 15,4%.

От „Сова Харис“ напомнят, че предишният вот се е провел в пик на епидемията от коронавирус и това е предопределило значителна част от най-възрастните избиратели да се въздържат от участие в изборния процес. Тези опасения обаче сега не съществуват и това е предпоставка за увеличение на активността.

Към момента обстановката е лятна и хората са по-активни. Противоепидемичните мерки все още задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са относително малко. Това също по-скоро благоприятства увеличението на активността, поясняват от агенцията.

Според тях обаче индикациите, че възрастните избиратели и функционално неграмотните групи трябва да преодолеят психологическа бариера при контакта с машините за гласуване, ще доведе до отлив на гласоподаватели.

Относно очакваните резултати за отделните партии и коалиции от агенцията поясняват, че при по-висока активност се очаква да се повиши подкрепата за партиите на протеста, а при по-ниска активност ще бъдат облагодетелствани системните партии.

Общественото мнение обаче е силно разделено по въпроса дали парламентарните избори ще излъчат стабилно управление. 1/3 от гласоподавателите са оптимисти, но почти толкова са и скептиците, както и тези, които не могат да преценят. Сигурно е обаче, че ако и този път не се сформира правителство, разочарованието от новите формации ще добие значителни размери, посочват от агенцията.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html