0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

„Екзакта“: ГЕРБ-СДС – 21,4%, „Има такъв народ“ – 20,8%, БСП – 15,8%

 

Разликата в подкрепата за ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ е в рамките на статистическата грешка, показва последното прочуване на „Екзакта“. Трета политическа сила се очертава да е БСП. Изследването е проведено в периода 1-5 юли 2021 г.

ГЕРБ-СДС имат 21,4%, а ИТН – 20,8%. След вота на 4 април ИТН и ДБ разширяват електоралното си влияние. Това потвърждава усещането, че „вълната на протестния вот” не е отзвучала. По данните от това изследване не може да се заключи, че партиите на протеста ще могат да получат нужните им за мнозинство мандати, въпреки очакванията поне две от тях да подобрят чувствително позициите си на 11 юли спрямо 4 април, отбелязват от „Екзакта“.

Трета политическа сила според „Екзакта“ се очертава да е „БСП за България“ с 15,8%, следвана от „Демократична България“ с 12,8% подкрепа. ДПС са близо с 11,2% подкрепа.

„Изправи се! Мутри вън!“ получават 4,8% от декларираната подкрепа, следвани от „Българските патриоти“, които са точно на бариерата с 4%.

От всички анкетирани 48% са заявили, че ще гласуват на предстоящите избори, както и че вече са избрали за кого ще гласуват. Още 12% са готови да гласуват, но все още се колебаят кого да изберат.

Други близо 16% се колебаят дали изобщо да гласуват.

Особености на вота

23% от българите изпитват притеснения относно справянето си с машинния вот. По-често се притесняват хората на възраст над 60 години, както и нискообразованите.

45% от българите обаче одобряват въвеждането на машинното гласуване, а 41% са противници на този начин на гласуване.

Честността на вота

57% посочват, че очакват предстоящите избори да бъдат честни. Това мнение изказват по-често жителите на градовете – областни центрове, както и избирателите на ДБ и БСП.

43% смятат, че изборите няма да бъдат честни, като най-големите скептици са и сред избирателите на ИСМВ.

16% от участниците посочват, че се чувстват разочаровани от партията, на която досега са симпатизирали, и заявяват, че повече няма да гласуват за нея.

Настоящото изследване е проведено в периода 1-5 юли 2021 г. сред 1005 пълнолетни български граждани в 92 населени места от цялата страна. Извадката възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50% от дяловетее е +/- 3%.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

 

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html