-4.1 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Елена Поптодорова: С „Три морета“ завършва обединението на Европа

„Зародишът на тази инициатива е от 2014 година, тя бе приемана негативно у нас, предимно от хора с резерви към Запада. Тази инициатива ще насочи България към центъра на Европа. Тя е в наш национален интерес и е инициатива, което мечтае за бъдещето“, това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS Eлена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, ръководител на програма „Три морета“ в Атлантическия клуб.

Тя допълни, че Германия се е отнасяла с резерви в началото на „Три морета“, но са започнали да изпращат представители, днес вече гостува президентът, защото се разбират ползите.

За Гърция Поптодорова смята, че е важна и участието на президента на държавата е знак, но присъединяване към дванадесетте е процедура, която трябва да се изпълни вътрешно, но тя може да бъде желан и полезен участник в инициативата.

„С инициативата „Три морета“ се завършва обединението на Европа“, заяви още вицепрезидентът на Атлантическия клуб и припомни, че именно тя първа публично е направила сравнението с плана „Маршал“, като симптоматика това означава колективно съграждане.

Бившият ни посланик в САЩ разтълкува, че президентът Байдън говори за Европа като зона на мира и просперитета, а това е новост не само от предходната администрация, ново е като щрих в американската външна политика. Има ново разбиране как трябва да се развиват отношенията между САЩ и ЕС, има повече внимание и уважение към ЕС.

„Инвестициите вече стават трансгранични, това е и една от силните страни на отворения формат „Три морета“, няма контрол чрез инвестициите“, смята Елена Поптодорова.

За нея с такъв подход – отчетност, контрол върху средствата, изкореняването на корупцията е неизбежно, без да се казва, че ще стане бързо и веднага.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html