20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Любен Дилов: Бойко Рашков ни върна към дивата милиционерщина

Любен ДИЛОВ
Рашков отново изстреля снаряд на ентусиазма извън границите на разума!
Такова чудо, каквото се случва в момента из Бургаско не е било и по времето на соца. Дивна милиционерщина!
Похвалиха се, че са направили над 700 предупредителни протокола. Посещават собственици на малки и средни фирми и ги карат да подписват някакъв измислен протокол, че купуването и продаването на гласове са престъпления. А защо не ги карат да подписват, че изобщо нарушаването на законите е престъпление? Например: предупредителен протокол, че ако блъснеш някого с автомобила си, това е престъпление. Защото съгласете се – хората по-често карат автомобилите си, отколкото да ходят на избори.
Каква е правната стойност на този „предупредителен протокол”, освен основание да заведеш иск за набеждаване към издалия го орган – не се наемам да кажа. Да се произнесат юристите, но ми се струва, че правната стойност изобщо на делата на Рашков, отдавна задмина космическия ентусиазъм на Цветанов. Историята с Цветанов ни научи, обаче, че плащанията на евентуални обезщетения по този ентусиазъм няма да ги покрие Рашков с някой от имотите си, а целокупното „респектирано” гражданство.
Вчера, в пристъп на ентусиазъм, местните полицаи „респектираха”и домоуправител от град Бургас, защото събирал подписи от етажната собственост за смяна осветлението на улицата.
Близо половин ден престоя в участъка човечецът, докато се разбере за какво са тези подписи. Всякакви подписки, петиции или – недай си Боже – списък за дървени помощи, докарат първия милиционер на Републиката до серийни оргазми. И „сините лампи” летят!
Крадец да си тези дни – цялата полиция е заета да респектира гласоподавателите! По времето на соца това мероприятие се наричаше „профилактиране на контингента”. Идва някой високопоставен съветски другар, или пък дипломатическия корпус тръгва на обиколка из България и започва масово „профилактиране”. Ама тогава поне контингента беше ясен. Сега карат наред – шивашки цехове, селски кметове, собственици на хотели.
Домоуправителите са особено застрашени.
Трябва много да внимават с всякакви списъци: за саниране, за боядисване на входа… Ако пък са събрали пари за заплата на чистачката във входа – веднага в банката! Намерят ли ги у вас, 24-часа задържане не ви мърдат!
Другата забава е свободното тълкуване на термина „склоняване към продажба на гласове”. Според разширеното тълкуване, спуснато от Рашков, всякакви обещания, свързани с бъдещи изгоди за гласоподавателите, са купуване на гласове. Примерно, вие като кандидат обещавате да построите детска болница в града, ако гласуват за вас… Хайде, готов сте – изгоряхте! Най-добре нищо не обещавайте, не раздавайте рекламни материали и изобщо не говорете. Всичко, казано от вас, може да се изтълкува като склоняване към престъпление.
Благодаря Ви, господин Рашков, върнахте ме в младостта ми!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html