0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

Стойчо Кацаров: Обмисля се ваксинираните да получат парични ваучери (обновена)

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето. 

„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.“, коментира Кацаров.

„Няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от препарата на AstraZeneca ще изтече на 31 август. Интересът към тях е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни, преди да изтекат”, каза Кацаров.

Стойчо Кацаров, кадър бТВ

„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в червената зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте, така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.

Той коментира и идеята при евентуална нова тежка вълна заведенията да могат да работят, ако персоналът е имунизиран.

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята, дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни  Кацаров.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html