-1.2 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Тома Биков: България е на ръба на политическото насилие

Тома Биков, снимка Интернет

Днес е последният ден на една безпрецедентна предизборна кампания. Кампания, в която действащото служебно правителство, по команда на Румен Радев, с всички средства и без да се съобразява с ролята си, отредена му по конституцията, води война с ГЕРБ. Това не е естествено състояние в една демократична среда.

Демокрацията предполага плурализъм и обществено усилие всички гледни точки да имат право на своето съществуване. Демокрацията не предполага изчегъртване на цели групи в обществото. Тя предполага благородство и смирение в името на цялото. През последните години Румен Радев положи огромни усилия, за да предизвика политическа криза. Той излезе от рамката на президентската институция и превърна войната срещу една от българските партии в единствен смисъл на президентския си мандат.

Усилията му да предизвика политическа криза се увенчаха с успех и днес България е изправена пред пропастта на общественото разделение и на ръба на политическото насилие. Поради необмислените промени на Изборния кодекс никой не е в състояние да прогнозира как ще протекат предсрочните парламентарни избори. Изборният хаос, който се задава, е риск за политическата система и за самия демократичен процес в страната.

Контролираната от Румен Радев ЦИК е видимо некомпетентна и неподготвена за огромното изпитание, пред което е изправена. Служебното правителство, което според духа на Конституцията би трябвало да играе ролята на арбитър, участва директно в предизборната кампания, като производител и разпространител на компромати. Органите на реда заплашват директно активисти и симпатизанти на ГЕРБ и с всички средства помагат на партиите на Радев да съберат повече гласове, отколкото имат. Тези действия, за които носи отговорност Румен Радев, водят страната към конституционна криза, трайна политическа нестабилност и задълбочаване на разломите в българското общество.

Това се случва на фона на здравна криза, икономически, социални и геополитически предизвикателства. В тези сложни и трудни времена цялата ни национална енергия е насочена навътре. Тя е подчинена на личните емоции на един човек без реален житейски опит, без социален усет и неспособен да надскочи схематичното си разбиране за света.

Вместо българското общество и партиите, които изразяват възгледите на различните групи в него, да действат единно и да дадат общ отговор на различните предизвикателства, разрушението и вътрешният конфликт са превърнати в основен приоритет на държавата.

Промяната, за която преди една година протестираха хиляди млади българи, днес се изразява от хора, които имаха значимо участие в провалянето на българския преход през 90-те години на миналия век. Промяната се оказа връщане към миналото. Овехтели политически образи се оказаха основните консуматори на младежката енергия от лятото на 2020 година. В тази сложна и на пръв поглед безизходна ситуация е необходимо да проявим твърдост, смирение и благородство.

Сложните и трудни времена няма да свършат с изборите в неделя. Тяхната продължителност не зависи от изборния резултат, а от способността на политическите сили да осъзнаят максимално бързо, че са вкарани в капана на безсмислената агресия, която има потенциал да унищожи плурализма и демокрацията. ГЕРБ-СДС поемаме ангажимента да бъдем гарант за съхраняването на демократичния процес и за възстановяването на нормалния диалог в обществото. Това е най-важното днес. Затова всеки глас за ГЕРБ-СДС ще бъде глас за национално единство, за национално усилие и за национален успех.

Бог да пази България!

 

От ФБ профила на кандидат-депутата от ГЕРБ-СДС 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html