-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Царско юпи фаворит на Слави за премиер

Николай Василев е фаворитът на Слави Трифонов за премиер. Източници на „Труд“ съобщиха, че миналата седмица Василев сондирал готовността на няколко човека за вътрешен министър и министър на икономиката.

Николай Василев, снимка Интернет

„Труд“ потърси Николай Василев за коментар, но иначе словоохотливият икономист този път отказа да отговаря на въпроси. „Решил съм да не коментирам. Нека се изявяват политиците сега“, отговори Василев и спря да реагира, след като директно му бе зададен въпросът дали е готов да оглави правителство на партията на Слави.

Николай Василев вече бе начело на няколко министерства в правителството на НДСВ и на тройната коалиция. Той бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

През 1994 г. Николай Василев завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща. Има магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

В интервю за „Монд“ Слави Трифонов за първи път говори конкретно по темата бъдещ премиер на България. „Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България“, описва Трифонов, като допълва, че „разбира се, че има предвид едно име“. Николай Василев напълно отговаря на характеристиките, дадени от шоумена. Освен това е приемлива фигура за голяма част от партиите в политическия спектър.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html