-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Подписаха за производството на германски електромобили у нас

Страната ни подписа меморандум с германската компания Next eGO за изграждането на завод за електромобили у нас, предаде Би Ти Ви.

кадър бТВ

„Много съм горд, че една немска компания от бъдещето, за електрически автомобили, която вече произвежда електромобили, ще направят основното си производство в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България, не е само сглобяване. Цялата алуминиева конструкция и кабелите ще бъдат произведени в България“, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Тестовото производство на колите у нас се очаква да започне през 2023 г. Планува се от завода, който ще е край Ловеч, да излизат около 30 хил. бройки годишно.

Колите са алуминиеви, а отгоре ще бъдат покрити със специална пластмаса. Те ще са от градски тип, а базовите модели се очаква да бъдат с пробег около 200 километра с едно зареждане на батерията.

кадър БНТ

Инвестицията ще е около 140 млн. евро и се очаква да бъдат разкрити близо 1000 работни места в района.

„Страшно съм щастлив, че за пет седмици – от „Здравейте“ до днес, успяхме да организираме сделката. Искам да благодаря на целия отбор на Министерството на икономиката, защото работиха и събота и неделя, за да се случи в такъв къс срок. Това трябва да е пример за развитието на България – трябва да сме позитивни и агресивни, страната ни може и заслужава“, коментира Петков.

Той уточни, че нито един лев няма да бъде даден от българска страна за реализирането на проекта преди първият автомобил да се произведе. Държавните стимули ще дойдат, след като компанията създаде и продаде 10 хил. коли.

кадър бТВ

„В помощ за изграждането на фабрика – няма да се даде нищо, те ще си инвестират. Когато построят фабриката ще имат финансова подкрепа, която ще се отрази само когато първият такъв автомобил излезе от фабриката. Втора финансова подкрепа ще има, когато направят продажби – 10 хил. коли и третата – при 20 хил. коли“, уточни Петков и добави, че целият обем на държавното финансиране е около 34 млн. евро.

Според него до този етап България ще събере по-голяма сума от данъци. По думите му, ако не се стигне до упоменатите в меморандума критерии до 7 години – държавни стимули няма да има.

Той поясни, че компанията ще изнася електромобили за цяла Европа.

От компанията производител обявиха, че са много щастливи, че именно коли на бъдещето ще се произвеждат в България. Според тях с тази инвестиция не само ще се разшири автомобилният клъстер у нас, но и ще се даде възможност на хората да шофират екологично чисти превозни средства.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html