-4.5 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Показаха новите задължителни екостикери за колите (СНИМКА)

Всеки шофьор, който минава технически преглед за автомобила си, ще получава нов вид стикер за техническа изправност – т.нар. екостикер. Той ще показва колко вредни емисии отделя автомобилът. С начална дата 12 юли новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, собственика и екологичния стандарт на колата.

Бойко Рановски, Автомобилна администрация, кадър БНТ

Според степента на екологичност на автомобилите от догодина кметовете ще могат да определят дни и зони, в които превозните средства с по-ниска екологичност няма да бъдат допускани, съобщи пред БНТ директорът на Агенция „Автомобилна администрация“ – Бойко Рановски и добави, че ограниченията и контролът остават в ръцете на общинската власт.

Информацията за екологичната категория на автомобила ще може да се чете дистанционно от стикера, който ще се поставя на предното стъкло, добави той.

Новите екостикери за автомобилите

Всички пунктове за годишни технически прегледи са оборудвани с технически устройства. Всички, които са заявили необходимото количество стикери, са си ги получили. Тези, които са заявили вчера, ще ги получат днес, обясни Бойко Рановски.

„Ние не казваме, че като нормите в закона влизат на 1 януари 2022 г. от същата дата ще се въведат и забрани. Това е преценка на кмета – в дни, в които има замърсяване, в които качеството на въздуха се е променило – тогава ще се ограничава влизането в определени зони на определена група автомобили според групата, която е определена. Тези зони ще се определят от кметовете на общините. Контролът в тези зони ще е правомощие на кметовете на общините. Какво ще се случи с живущите, какво ще се случи с държавните учреждения, които попадат в тези зони – това ще бъде решение на кмета на съответната община“, коментира Рановски.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html