-4.5 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Чакат скоро спад в цената на олиото

Свидетели сме на една трайна низходяща тенденция, като се изчерпат по-скъпите количества и като се прибере реколтата, може би от септември цената на олиото ще падне, прогнозира пред Нова телевизия председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов. 

Точна прогноза в цифри се прави много трудно, но нищо чудно да стигнем до равнища от преди лятото на 2020 г., поясни Иванов.

„При основните хранителни продукти този, който поскъпна драстично спрямо миналата година – с 50%, е олиото. Това е заради лошата реколта през 2020 г. Сега световният пазар на масла тръгна надолу. Само за 20 дни с 400 долара падна цената на слънчогледовото олио. Около 3,10-3,15 лв. е цената на олиото на едро, но в супермаркетите можем да намерим по-ниска цена”, , каза шефът на ДКСБТ.

Според него се очаква добра реколта при зърнените култури. За зеленчуците Иванов посочи, че след стабилизирането на времето, цената на едро е паднала с 0,50 лв. и това ще се отрази и в цената на дребно. Той коментира и драстичния скок в цените на газа и тока, увеличението на транспортните услуги и нестабилното време през юни, както и ще доведе ли всичко това и до рязко увеличение в цените на храните.

„Увеличение, свързано с логистиката и начина на работа на търговската система, винаги се отразява на цената. Друг е въпросът колко ще се отрази. Много се спекулира и се пренася процентът, имали сме по-висока цена на газа, но пазарът е бил стабилен. При този мощен конкурентен сблъсък, едва ли ще наблюдаваме сериозен проблем”, смята той.

Относно плодовете и зеленчуците, при които има транспортен разход, Иванов прогнозира ръст на цената около 1-1,5%. Влияние ще окаже и климатът – ако времето се задържи топло и стабилно, се очакват низходящи тенденции. Относно увеличението на някои продукти той подчерта, че климатът също е оказал влияние.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html