-6.4 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

Сър Ричард Брансън полетя до ръба на космоса (обновена)

Британският милиардер Ричард Брансън полетя на пътническия самолет-ракета на неговата компания „Върджин галактик“ (Virgin Galactic), като се очаква ракетата да се издигне на повече от 80 км над пустинята на Ню Мексико в първия изцяло попълнен екипаж за тестов полет до ръба на космоса.

Ричард Брансън, снимка Уикипедия

Самолет-носител с ракетния самолет „Юнити“ излетя от щата Ню Мексико в 17:40 мин. българско време. Мисията включва достигане на „Юнити“ до орбита на 90-километрова височина, преминаване в безтегловност за няколко минути и незабравима гледка към планетата ни.

Брансън рекламира полета като предшественик на нова ера на космическия туризъм, като компанията, която той основа, ще започне търговска дейност в т.нар. „космически туризъм“ през следващата година.

Изстрелването на самолета-ракета VSS Unity бележи 22-рия тестов полет на системата SpaceShipTwo и четвъртата екипажна мисия извън земната атмосфера. Полетът е първият с пълен набор от космически пътешественици – двама пилоти и четирима „специалисти по мисии“, сред които и Ричард Бансън.

Седмица преди 71-ия си рожден ден, Брансън и членовете на екипажа се появиха по-рано в неделя на космодрума в Ню Мексико, махайки на тълпата от зрители, преди да се качат на Land Rovers за кратко пътуване до чакащия ракетен самолет VSS Unity, паркиран в края на пътека за рулиране.

Видеото, публикувано онлайн от Virgin Galactic, показа, че Брансън е пристига на космодрума с велосипеда си и поздравява с прегръдки останалите души от екипажа.

Сред присъстващите на събитието беше и пионерът в космическата индустрия Илон Мъск, който също така е основател на производителя на електрически автомобили Tesla Inc.

„Предстои голям ден. Страхотно е да започнете сутринта с приятел. Чувствате се добре, чувствате се развълнуван, чувствате се готов“, сподели Брансън в Туитър заедно със своя снимка с основателя на Tesla Илон Мъск.

С това символично пътуване Брансън отправя сигнал към 600-те си потвърдени клиенти, очакващи своята космическа разходка, за която са готови да платят по 250 хиляди долара.

Ричард Брансън (jтретият от дясно на ляво) с екипажа си. Снимка БНТ

В тази авантюра ще го придружават двама пилоти – Дейв Маккей и Майкъл Масучи, главният инструктор на астронавтите във „Върджин Галактик“ – Бет Моузес, водещият оперативен инженер и вицепрезидентът за връзките с правителството и отговаряща за изследванията на Virgin Galactic.
В най-връхната точка пътниците ще махнат коланите си и ще имат възможност да усетят безтегловност в продължение на няколко минути.

Ричард Брансън е британски бизнесмен, филантроп, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании „Върджин груп“, наброяващ около 400 компании.

Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания „Върджин рекърдс“, издаваща изпълнители като Майк Олдфийлд, Секс пистълс и Симпъл майндс, авиокомпанията „Върджин Атлантик ЕъруейсВърджин Атлантик еъруейс“, „Върджин мобайл“ и „Върджин интерактив“. Най-новото му начинание е „Върджин галактик“, компания, която срещу достъпни суми да предлага космически пътешествия (на цена от около 200 000 щатски долара).

Личното състояние на Брансън се оценява на 4,4 милиарда британски лири.

През 1999 г. Брансън получава титлата „сър“ за служба в предприемачеството.

Брансън е известен още с многобройните си полети с балон, с които поставя рекорди за най-бързо прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с балон.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html