-0.2 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Кантарджиев: 25 ваксинирани българи спасяват един човешки живот

На всеки 25 ваксинирани българи се спасява по един човешки живот, който може да бъде изгубен при боледуване от COVID-19, предупреди в интервю за БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

проф. Тодор Кантарджиев, кадър БНТ

Според него има отлив от желанието за ваксиниране, защото хората са получили противоречиви послания. „Като дойде и управлява ваксинационния процес, един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, когато много активно се е изказвал против ваксините и изведнъж започне да казва: айде да се ваксинирате, освен това приказва, че досега нищо не е направено…“, коментира той.

По думите му ако нищо не е било направено, смъртността е щяла да бъде 4-5 пъти по-голяма. „Ако 2020 година нямаше мерки през пролетта, имахме по 5000 души болни, както есента на 2020 и пролетта на 2021 г., това щеше да е колапс на системата на здравеопазването. Само че дойдоха едни: казаха „тия нищо не направиха“ и се чудят сега хората, че са объркани и не се ваксинират, ами чудесно“, каза проф. Кантарджиев.

Той обясни, че планът на здравното министерство преди 5-6 месеца е бил да се правят по 40-50 000 ваксини. „Имаме възможност до 60 000 ваксини да правим, защото някои хора, които са отскоро в системата, не знаят, че без да има коронавирус, всеки работен ден се правят по 5000 ваксини на бебетата, имаше възможност да се правят по 50 000 ваксини на ден и по този начин хората щяха да имат някакво доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и са живи и здрави, даже стават по-весели и спокойни, защото рискът от заразяване намалява“, каза още проф. Кантарджиев.

Той прогнозира обаче, че ще се случи това, което е станало преди 10 години с епидемията от морбили. „Хората, които тогава отговаряха за това не слагане на ваксини, сега в момента съветват господин Кацаров какво да прави с ваксините“, допълни професорът.

Според него остане ли неваксинирана голяма част от населението, епидемичното разпространение ще се прояви в есенните месеци.

По думите му преболедувалите след първа доза на ваксиниране няма нужда да си правят втора игла.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html