-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Конституцията дава зелен светофар за кабинета на Николай Василев

Мандатът за съставяне на кабинет е персонален и се предоставя на лице, предложено от най-голямата по численост парламентарна група, а не на политическа партия или на партиен лидер, обясни тази сутрин пред бТВ бившият конституционен съдия и преподавател по право проф. Пламен Киров.

проф. Пламен Киров, кадър бТВ

„Няма нарушение на Конституцията при представянето на проектокабинета на „Има такъв народ“. Всъщност процедурата за сформиране на правителство не е стартирала, има фотофиниш и все още не е ясно коя ще е парламентарната група, която ще излъчи първия кандидат за министър-председател, т.е. на кого ще бъде връчен първият проучвателен мандат“, уточни експертът.

Той допълни, че „в Конституцията ясно е казано, че правителство подава оставка пред новоизбраното Народно събрание.“

„Интересна е практиката за служебните правителства, която е много различна – имаше такива, които подадоха оставка пред новосъбраното Народно събрание, а други пред този, който ги е назначил – президентът“, добави Киров.

По думите му при три последователни неуспешни опита за формиране на правителство президентът ще трябва да назначи наново служебно правителство и да насрочи в двумесечен срок нови избори.

Що се отнася до машинното гласуване Киров заяви, че технологията не предполага подаването на сигнали за нарушение, защото те не могат да бъдат констатирани с нея. „Това, че една машина е дефектирала и в някакъв момент се е преминало по решение на ЦИК или след 11 ч. на РИК към гласуване с бюлетини, е едната част от въпроса. По-важното е, когато има дефектирала машина и изборния процес е прекратен за 2-3 часа, след което машината отново е стартирана, трябва ли да се удължи изборният процес в тази секция“, каза той.

Киров, добави, че очаква отговор от ЦИК кои са случаите за прекратяване на вота в страната и чужбина за прекъсване на вота и за колко време.

„В първите години на демократичния преход ние стартирахме с разходи между 15-20 млн. за изборна кампания. Трябва да се каже каква е сметката сега и как са 20 г. толкова пъти нарасна цената на един изборен процес“, обобщи бившият конституционен съдия по повод цената на вота.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html