-2.8 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

Изчегъртват и проф. Михаил Константинов

Снимка Интернет

Дългогодишният ръководител на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов напуска държавното дружество през август. Това става ясно от обявление за свикване на извънредно общо събрание на 16 август с една единствена точка в дневния ред: освобождаване от длъжност на двама от членовете на Съвета на директорите – Михаил Михайлов Константинов и Валери Петров Борисов, съобщава в. „Сега„.

И двамата са независими членове в борда на директорите и през февруари т.г., след проведен конкурс, са избрани за нов мандат, става ясно от публикация на сайта на транспортното министерство.

Професорът по математика е известен като един от големите противници на машинното гласуване. За неговото отстраняване от ръководния пост на „Информационно обслужване“, която обработва изборните протоколи, се заговори още с встъпването в длъжност на служебния кабинет.

Министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров, който е принципал на дружеството, дори бе издал обява за провеждане на нов конкурс за представители на държавата в борда на директорите на „Информационно обслужване“, но впоследствие я оттегли.

Проф. Михаил Константинов оглави „Информационно обслужване“ през 2012 г. и с двегодишно прекъсване между 2014-2015 г. е председател на борда на директорите до април 2021 г. В момента председател на съвета на директорите е Валери Борисов, а Константинов е член на съвета.

Проф. Константинов е роден е на 5 март 1948 г. в София. Завършва специалност „Математика“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към Българската академия на науките.

Професорът е работил в Института по техническа кибернетика и роботика при БАН. От 1999 до 2003 г. е заместник-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Член е на Централната избирателна комисия от 1991 до 2011 г., а от 2003 до 2009 г. е и неин заместник-председател. В периода 2012 – 2013 г. е член и председател на Съвета на директорите на Информационно обслужване АД. От януари 2015 до април 2021 г. е председател на съвета, а впоследствие отново е негов член.

Автор е на близо 600 научни труда, включително десетки книги.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html