-0.2 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Румен Ненков: Не е невъзможно да има избори 2 в 1

„Предстои президентът да проведе консултации с всички избрани политически партии. След тях той трябва да възложи мандат за кандидат за министър-председател, излъчен от „Има такъв народ”. Проблемът е, че формално техният кабинет може и да е готов, но няма парламент, няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. Действително всичко е задкулисно – аз не съм народен представител, но съм човек в сянка, който управлява. 

Румен Ненков, кадър бТВ

Това е задкулисието, това не е начинът на управление на една държава”, каза бившияг конституционен съдия Румен Ненков по нова ТВ..

„В момента, в който народните представители положат клетва, служебното правителство е длъжно да подаде оставка. Ако не се излъчи правителство, президентът пак разпуска парламента и назначава ново служебно правителство”, посочи още той.

И допълни: „Големият парадокс е, че президентът не може да разпуска Народното събрание в последните 3 месеца от мандата си – т.е. връщаме 3 месеца от 19 януари назад. Има решение на Конституционния съд, че конститутивният момент за началото на мандата на народните представители е полагането на клетва, аналогично е за президента. Имаме време за още едни избори”.

„В момента има достатъчно време за консултации и за това да се завърти рулетката до края на месеца. Ако на 1 август имаме неуспешен мандат, има още 2 месеца, в които трябва да имаме избори. Вече едва тогава на следващия парламент, ако се получи същото, съществува възможност да се проведат президентски избори с назначено от президента служебно правителство”, обясни Румен Ненков.

Запитан дали е възможно да има избори „2 в 1”, при които президентът подготвя собствените си избори, в които участва, Нeнков отговори: „Въпрос на изчисления е. Хипотетично не е невъзможно”.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html