-4.5 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Отчетена, но неизвършена дейност за над 1 милион лева в „Пирогов“

Установена е отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е установила, че липсват документи за описаните случаи – като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

Това пише в публикуваните от Министерството на здравеопазването Протоколи за извършената проверка от НЗОК в болница „Пирогов”.

„На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график“, съобщават от здравното министерство.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване, се казва още в доклада.

„В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят“, уточняват от ведомството. И допълват, че се отнасят с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html