-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Проф. Габровски: Отстраняването на директора на „Пирогов“ е безпринципно

„Решението за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на „Пирогов“ е взето в пълно противоречие с принципите, които бяха декларирани – за прозрачност, последователност и предвидимост. Това е решение, което е взето вчера следобед без никой да е уведомяван и без сериозни аргументи.“

Коментарът е на зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски по Нова тв.

„НЗОК направи едни заключения, които са оспорими. Екипът на „Пирогов“ подготвяше възражение, което е негово право. Нормално беше болницата да даде своите обяснения и да видим кой е крив и кой прав“, посочи той.

„Общата рамка е, че по време на епидемията разплащането с болниците ставаше по различен начин. С възникването на епидемията ние блокирахме нормалната си работа и се взе едно решение 85% от нашите приходи да бъдат давани независимо дали сме работили, или не. Това бяха гарантирани средства. Това беше разумно решение, защото остави възможност на болниците да посрещнат предстоящите вълни. Сега някой идва и казва, че в рамките на този период, когато са давани средства, ние трябва да връщаме пари, защото не сме спазвали определени алгоритми. Ние нямаме алгоритми за лечение на постковид синдром, това е болест на една година“, заяви Габровски.

„Иска се възстановяване на пари. Това е една атака общо върху съсловието. За всяка една от точките нашият екип има подготвен отговор и ние имаме право на този отговор. Такава възможност не ни беше дадена. Повечето хора приемат като лична обида твърденията, че в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ не се е работило, че не е лекуван COVID или не е лекувано правилно и е имало измами. Имаше лечебни заведения, които затвориха своите врати и получиха 85%. Работещите болници сега са тормозени. За мен не е това, което заслужавахме за тези усилия една година и това не е начинът да се подготвим за една есен“, допълни той.

По думите му е възможно в случая с уволнението на проф. Балтов да става въпрос за лично отношение към него. Според Габровски не може една такава проверка да е основание за смяната на директора на „Пирогов“.

Веднага след новината за отстраняването на шефа на болницата снощи и бившият премиер Бойко Борисов коментира:

“Изчeгъртaхa” и прoф. Бaлтoв! Пoзoрнo пeнcиoнирaхa прoф. Кaнтaрджиeв, пoзoрнo унижихa дocтoйнитe лeкaри oт Aлeкcaндрoвcкa бoлницa!   И вcичкo тoвa прeди oчaквaнaтa нoвa КOВИД вълнa прeз eceнтa! Aкo тoвa нe e “изчeгъртвaнe”, кaквo e? Нe e ли рeпрecия cрeщу дocтoйнитe лeкaри, прeвeли бългaрcкия нaрoд прeз КOВИД кризaтa. Oтмъщeниe? Нa кoгo oтмъщaвaтe, cлужeбни cлуги? Нa бългaрcкия нaрoд ли?“

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html