0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

Стойчо Кацаров обяви, че той е един от фалшивите пациенти на „Пирогов“

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че той е един от фиктивните пациенти, които болница „Пирогов“ е отчела пред НЗОК, заради което бе уволнен директорът ѝ Асен Балтов.

“Няма никакви съмнения, че това се е случило, защото аз самият съм един от хората с диагноза чернодробна цироза. Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза. Не съм лежал във времето, което е посочено. На мен не са ми правени тези изследвания, които са описани. Никога не съм имал чернодробно заболяване“, каза Кацаров в четвъртък пред бТВ и показа епикризата си.

Кацаров обясни, че е лежал в „Пирогов“ с Covid-19 през ноември месец миналата година, но освен това се е водил в болницата с чернодробна цироза в периода 21-25 януари. „Тогава не съм бил в болницата“, заяви Кацаров.

Той посочи, че такъв е случаят и с останалите 400 пациенти, за които проверката на НЗОК установи, отчетена, но неизвършена дейност за 1 млн. лева. Сред фиктивно хоспитализираните има включително служители на „Пирогов“, които едновременно са се водили на работа и лежащо болни.

НЗОК публикува резултатите от проверката си в „Пирогов“ в понеделник, според която в болницата има фиктивни хоспитализации, отчитане на неизвършена дейност, неприложени на пациентите лекарства, искане на пари за покрити от НЗОК услуги и други нарушения, заради което лечебното заведение трябва да връща на фонда над 1 млн. лева.

Кацаров коментира, че въз основа на тази фиктивна дейност всички тези 400 души могат да получат ТЕЛК-решения и инвалидни пенсии, а даже и пожизнено освидетелстване след предложените от него облекчения в ТЕЛК.

Това стана повод преди ден Кацаров да уволни директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. В четвъртък обаче в защита на Балтов на протест излязоха работещи в болницата. Мощна съпротива срещу действията на здравните власти има и от страна на Българския лекарски съюз, който заплаши с масови протести в цялата страна и поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Кацаров обаче коментира, че не е имал друга възможност при разкритите нарушения, освен да отстрани Балтов, защото иначе би прикривал нередностите. Кацаров заяви, че е наясно, че се изправя срещу олигархията в здравната система.

Според него имало директори на болници, които си начисляват бонуси между 300 хил. и 500 хил. лева извън заплатите. Кацаров каза, че това е възможно само защото тези болници са държавни.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html