-2.8 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

ВАС отсъди: Черните списъци по „Магнитски“ са незаконни

Три пъти в рамките на десетина дни Върховният административен съд приема, че щом Решение № 441 от 04.06.2021г. на служебното правителство е обжалвано, то не могат да се правят никакви „черни списъци“ по него.

Припомняме, че след налагането на санкциите от САЩ  по закона „Магнитски“, кабинетът „Янев“ създаде с това решение работна група, която имаше за задача по неясни критерии и „на тъмно“ да състави разширен списък на свързаните с Божков, Пеевски и Желязков лица и фирми, с които държавата и банките да спрат да имат отношения. Въпреки че юристи незабавно реагираха, че подобен акт е мракобесен по съществото си и нарушава основни граждански права, към момента в списъците фигурират общо 118 физически и юридически лица. 

Разбира се, решението на Министерския съвет беше обжалвано, като към момента подадените жалби в съда са над 50. Не закъсня и първото произнасяне на ВАС по повод протеста на партията на Васил Божков „Българско лято“, при което съдиите установиха, че липсва правен интерес от обжалването, тъй като партията е допусната до изборите. 

Две седмици по-късно, по жалба на Александър Георгиев Върховният съд изрично прие, че обжалваният акт на Министерския съвет е индивидуален по своя характер и категорично засяга правата на лицето, а по повод искането за спиране на изпълнението по това дело, съдиите се произнесоха, че същото е безпредметно, просто защото служебният кабинет изобщо не е предвидил предварителното му изпълнение.

Преведено на разбираем език това означава, че със самия факт на обжалването му, неговото действие е било спряно, поради което и всякакви действия впоследствие са очевидно незаконни.

Финансовият министър Асен Василев веднага опонира и се опита да омаловажи произнасянето на ВАС, като заяви, че щял да го обжалва (въпреки че изобщо няма право на това), изтъквайки, че имало противоречива практика. Оказа се обаче, че практиката изобщо не е противоречива, а вече е твърда и постоянна. Последва определение по делото, заведено от Илко Желязков с напълно аналогични мотиви, а сега, по повод жалбата на Жана Канелова, за трети път магистратите заявяват, че последвалите решението действия на служебния кабинет, довели до съставянето на „черните списъци“, на практика са били в изпълнение на спрян административен акт. Важно е да се отбележи и обстоятелството, че съдебните определения са постановени от три различни съдебни състава, така че несъмнено оттук нататък практиката не би била различна.

Така за трети път пореден път Върховният административен път по същество зачерква българските списъци по „Магнитски“, поне докато не излезе с окончателно решение, с което да отмени или да потвърди Решение 441.

Тези съдебни актове обаче, при положение, че правата на лицата вече са ограничени незаконосъобразно от служебното правителство, е възможно да доведат и до нови дела – не само за вреди и пропуснати ползи, но и за осъждане на България в Европейския съд. За което за съжаление отново ще плащат всички български граждани.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html