ПП „Има такъв народ” дава пресконференция. В нея участват Николай Василев, който бе предложен за министър-председател, а вчера кандидатурата му бе оттеглена, както и зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов и сценаристът Филип Станев.

„Благодаря ви, че сте тук. Всички знаем за какво е днешната пресконференция. Това започна от една партия, която трябва да припознава ГЕРБ като свой опонент, а не ИТН, започна Тошко Йорданов.Николай Василев започна с думите, че това не е най-лесната пресконференция, но със сигурност ще е най-усмихнатата. Искам да благодаря на г-н Трифонов. В последните 2 месеца успях да се запозная със Слави и с представители на партията му, запознах се с много стойностни хора.

Кабинетът, който щеше да работи с най-висока скорост, правителство с ДНК на бъдещето. Има един положителен резултат. Българското общество се убеди, че нашата нация има образовани хора, добри специалисти.“, заяви той.

През последните три дни не само към мен, но и към колегите за министри се изляха доста цунамита, не смятам че съм пострадал от тези атаки. Заради „Булгартабак“ през 2002 година атаките бяха много по-силни.

Друга критика е, че не съм ново лице, а от НДСВ – това нито го отричам, нито го укривам. Друга критика, която повече ме обижда е че съм част от ДПС, защото съм част от тройната коалиция.

В живота си обаче имам само 2 зависимости – двете ми дъщери, увери Николай Василев.

„Г-н Трифонов е на работа в момента“, отговори Тошко Йорданов на въпрос къде е г-н Трифонов.

„А кабинета ще го обявим, когато му дойде времето“, допълни той. Според него това щяло да стане „в най-скоро време“.

Тошко Йорданов бе категоричен, че няма да влиза в разговори и преговори с други политически сили, а отговорност ще носи партията, приела мандата, а Слави Трифонов ясно заяви, че носи отговорност.

„Крайно време е в България да се сложи край на лидерщината, и т.нар. месианство, на човека спасител и птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов, с това което прави, демонстрира и това, крайно време е да не се фиксираме върху лидер, не се намираме в Латинска Америка или африканска нецивилизована държава, не е задължително нито по закон или правило“, допълни Филип Станев от ИТН.

Оттук нататък темите бяха извън съставянето на кабинет и се въртяха около бюджета, данъците, ББР и еврозоната. На тях отговаряше Николай Василев, неясно в качеството си на какъв.

„Астронавти ще има“, увериха Йорданов и Василев.

Учуден съм, че „Демократична България“ ни критикува“, сподели Тошко Йорданов.

Николай Василев уточни, че данъците трябва да се свалят до 9%, което ще направи бизнеса по-предвидим и по-добре работещ.

Еврозоната – ползите са стократно по-големи, отколкото негативите, смята Василев.

Тошко Йорданов репликира, че Николай Василев няма да е бъдещият премиер, но може да изкаже мнението си. Според него има сблъсък на концепции, но ако г-н Василев приеме, той ще може да участва в съревнованието между концепции.

„Джипката падна в дерето, а на нейно място идва демокрацията“, допълни говорителят на Слави.

На въпрос, реална ли е перспективата за нови предсрочни избори, Тошко Йорданов отговори, че в момента не преговарят с никого, защото те носят отговорност и никой няма право да иска да одобрява или не програмата и състава на правителството.

„Със служебния министър Асен Василев имаме разминавания, с другите обаче нямаме разминавания, но те по детски подкрепиха Василев“, уточни той.

„Ние сме за това прокуратурата да излезе от съдебната власт, но няма процедура и възможност за махането на главния прокурор Гешев“, каза Йорданов.

Йорданов каза, че има усещането, че в служебния кабинет има хора на ДПС, но отказа да ги назова. Било лично мнение и не ангажирало партията ИТН.

„В нашата партия, направена от зор, има политическо ръководство, което не се бърка в работата на комисиите по сектори“, каза говорителят на ИТН, който непрекъснато подчертаваше експертния характер на бъдещото правителство.

 

И един диалог по време на брифинга с участието на Филип Станев и журналистката Ива Николова (без коментар):

Станев: Вие сте остър журналист, много сте красива, много артистична, освен всичко друго. Наблюдавах внимателно вашето лице.

Николова: Съжалявам!

Станев: Където се е намесила природата и медицината е безпомощна.

Николова: Вие сте олицетворение затова.

Станев: Вашите въпроси не са много съдържателни, защото вие правите внушения. Какво американско посолство ви гони бе, г-жо Николова, толкова умна жена сте!

Николова: Мен не ме гони, някой друг го гони. Може би, са го издигнали, даже.

Станев: Понеже се опитвате не да задавате съдържателни въпроси, а да оригиналничите, ще ви кажа кой стои зад това правителство – извънземните.