-6.4 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

Част от смятания за унищожен архив на писателя Георги Марков открит в Перник

Георги Марков

Част от смятания за унищожен творчески архив на писателя, публицист и дисидент Георги Марков (1929 – 1978) е открит. В държавния архив в Перник е постъпило дарение, направено от Емил Първанов Ваклинов – братовчед на писателя по майчина линия, чиито корени водят до с. Мещица, Пернишко. Документите са открити при личните вещи на майката Райка Маркова, която в последните години е живяла при роднини в Перник, уточни Станислава Георгиева – началник на отдел „Държавен архив“ – Перник.

Дарението от документите включва негови авторски сценарии: „Аз бях той“ (1968); „Атентат в затворена улица“ (1968) (отхвърлено от цензурата); „Асансьорът“ (1967); „Покривът“ с протокол от заседание на Художествения съвет за разглеждането му (след 1959 г. и отхвърлен от цензурата); „Среднощните чадъри“ (1969).

Разкази, новели, статии с приложени преводи, ползвани от писателя, също са част от постъплението, както и дневник с бележки по дни за творческите му ангажименти, отделни откъси за включване в пиеси, статии, разкази и новели, мисли от периода 1965 – 1968 г.

Датата 26 януари 1976 г. стои на негово писмо от Лондон до родителите му, в което той съобщава за живота си в Англия, за семейството си и очакваното първородно дете. Писмото е оригинал с подпис „Гошо“ и съдържа и адрес за кореспонденция. Документите са достъпни за всички интересуващи се.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html