-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Радев оглуша от мълчанието на Иван Гешев

кадър бТВ

Мълчанието на главния прокурор Иван Гешев се оказа увреждащо за президента Румен Радев, който е един от основните привърженици на отстраняването на главния прокурор от поста му.

„Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места в държавата, за знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, дълбоко дискредитираха страната. Оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта – това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор“, обяви държавният глава.

Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година, неговата оставка ще е в полза на гражданското общество и на страната, категоричен бе Радев. По думите му това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента.

„Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която поставих за начало на демонтажа на порочния модел и оздравяване на държавността, но съставянето на успешен кабинет, който да се полза с доверието на хората изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и ясни морални принципи”, каза още Румен Радев. „Затова обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен модел да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания”, посочи той.

„Ако се насрочат предсрочни избори и партиите не съставят кабинет, естествено аз ще назнача служебно правителство. Мое право е да реша дали да продължи в този състав или с някакви промени. Ако се предложат от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно, е друга тема. Това звучи добре като теория, като някакво практическо решение на казуса, но трябва да е ясно, че редовният кабинет означава ясна отговорност от партиите, която те трябва да понесат. Затова партиите не могат да се крият зад служебен кабинет”, заяви Радев.

Той обяви, че ще започне консултациите с партиите възможно най-скоро. „Кога ще връча първия проучвателен мандат обаче зависи от самите консултации с тях и от това дали партиите ще намерят диалог. Още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас”, каза президентът.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html