-4.5 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Следващият кабинет на Трифонов може да бъде представен от „Магаданс“(видео)

Огнян МИНЧЕВ
Радвам се, че вече всички са наясно какво представлява „алтернативата“, която ни предлагат политическите технолози на олигархичната система в лицето на партията на чалгизирания народ. В името на истината трябва да припомним, че същността на тази партия (определена от интелекта и културата на водещите я фигури) никога не е била тайна за никого.
Тази същност обаче бе обект на определена „революционна амнезия“, която приемаше за даденост, че чалгарската простотия е по-малкото зло от завареното властово статукво, срещу което се води протеста от една година насам. През тази година бях един от хората, които напомняха, че тази „даденост“ далеч не е очевидна. Че това, което се развива пред очите ни е не само легитимен граждански протест срещу системата на арогантния грабеж – нещо, което не подлежи на оспорване, защото е очевидно. Но че зад легитимния граждански протест протича процес на „премерване на силите“ между олигархични кръгове – на власт и в немилост, които водят борба на живот и смърт за преразпределяне на националното богатство и за контрол върху държавните инструменти за неговото ограбване.
Ако бяхме постигнали минимално съгласие по този въпрос – да видим и легитимността на протеста, и заплахите, идващи от войната между олигархичните кръгове – можехме да работим и да договорим адекватна стратегия за постигане на максимален ефект от протеста, стратегия на гъвкаво реагиране и въздействие върху тези фактори на държавната власт и олигархичноото задкулисие, които по принцип отказват да се съобразяват с нас като граждани.
За съжаление не можахме да постигнем такова съгласие. „Революционерите“ бяха решили каква промяна ще им бъде достатъчна, президентът Радев прецени, че ще му бъде достатъчна и на него, светлите млади лица в началото на протеста постепенно бяха заменени с фигури на озлобени хора, които тръгнаха да отмъщават за озлочестеното си битие на тези, които им бяха посочени от шепа „лидери“ – най-вече лобисти на този и на онзи.
В резултат протестът постигна непосредствената си цел – премахването на ГЕРБ от власт. Крайно време беше ГЕРБ да слезе от власт. Мисля обаче, че постигането на тази цел бе възможно и с по-малко щети. Най-вече – бе възможно да бъде постигната и без вдигането на вълната на гражданското недоволство на тази чалга партия, която по време на протеста се скатаваше по заповед на технолозите си, а след протеста излезе успешно да събере каймака. Сега сме тук – на фазата на обиране на каймака. И вече всички виждат откровено – без амнезия – кого сме си причинили като сме тръгнали на поход „срещу“ без ни най-малка идея в името на какво бъдещо състояние – конкретно и разумно – протестираме.
Слави и Годжи изпълняват „Тайсън кючек“. Снимка Интернет
Станалото – станало. Ако днес казваме А, трябва по-бързичко да кажем Б. Да осъзнаем и да си признаем, че някои от идеологемите, на които служихме и служим са заблуда, която ни води в кошарата на брутално олигархично управление в чалга формат. Няма „партии на протеста“ – въпреки, че има партии на статуквото.
Реформистките сили – партии, групи, лидери – трябва бързичко да седнат и да помислят за минимално болезнената стратегия за измъкването на обществото и държавата от състояние „от трън на глог – че по-висок (дълъг)“. Има определени достижения на българската политическа система от последните 30 години, които не могат да бъдат жертвани – те трябва да бъдат категорично защитени. На дневен ред е поставянето на ясни условия за национално споразумение по най-малък общ знаменател от „червени линии“, които не могат да бъдат пресичани – ама от никого! Има необходими стъпки на управление, които трябва да бъдат предприети отвъд партизанската игра „аз сега ще те науча тебе…“
Чувам въпроса – ами ГЕРБ? Не е необходимо да се помирявате с ГЕРБ, да се съюзявате с Радев, да се споразумявате с тези, с които сте в съперничество. Направете минималното – на този етап. Защитете нормите и процедурите на институционално политическо поведение в България.
Ами че следващият път проектокабинетът на победителите може да ви бъде представен от „Магаданс“ или от някой друг в още по-произволен формат. Може някой да излезе от WC и да ви прочете списъка пред вратата. Зная, че се ядосвате, защото по този начин ви се показва, че „новият политик“ не ви „бръсне за слива“. Повярвайте ми, това не е проблем. Проблемът е, че полит-технолозите му не ни бръснат за слива – ни нас, ни държавата ни, ни процедурите й, които ни пазят от произвол. Те сега тестват докъде могат да стигнат в изпразването й от съдържание на тази държава, която я няма – напълно и необратимо изпразване от съдържание. Хич не ме интересува за кого сте и против кого сте.
Аз също не съм симпатизант на ГЕРБ – колкото и на някои от вас да не ви се вярва. Мисля, че днес трябва да защитим българската демократична държава от по-нататъшен произвол, който се готви да й упражни олигархичната мафия. Няма да е лесно. Няма да е бързо. Само че – вие виждате ли някакъв друг изход? Освен да заиграете Тайсън кючек? Седем-осем и ще сте в капана. Не защото чалга политиката е много стратегическа. А защото тези, които й дърпат конците добре познават всички ни и знаят как за пореден път да ни измамят. Внимавайте, може да се окаже за последен път!

От ФБ профила на автора. Заглавието е на редакцията

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html