-7.5 C
София
понеделник, 24 януари 2022 г.

Буреносният ад се нахвърли на Австрия

сн. ДПА

Бури и поройни дъждове удариха и донесоха наводнения в селища в много райони на Австрия.

През изминалата седмица проливните валежи, започнали в понеделник в Западна и Югозападна Германия, доведоха до тежки наводнения. От коритата си излязоха притоците на Рейн – Ар и Мозел, и по-малки реки като Зауер, Прюм, Нимс, Кил и Ерфт. Жертва на стихията в Германия станаха над 150 души. В много райони електричеството и телефонните линии не работят.

В Австрия дъждът предизвика преливане на река, преминаваща през селището Халайн в провинция Залцбург.

Съобщения за наводнения постъпват и от няколко района в Източна Австрия. Около Кицбюел в западната провинция Тирол пожарникарите са изпомпвали вода от много мазета. До момента не се съобщава за жертви и разрушения.

Дъждът и бурите в Австрия продължиха през целия вчерашен ден.

Междувременно районът Бертехсгаденер ланд в германската провинция Бавария беше обявен за зона на бедствие заради наводнения, предаде ДПА.

Активизирали са се много земни свлачища, а екипите на пожарникарите са претоварени, каза късно снощи говорител на Центъра за управление на кризисни ситуации „Траунщайн“. Градовете Берхтесгаден и Бишофсвизен в югоизточна Бавария са особено силно пострадали.

Живеещите в някои къщи вече са евакуирани. Населението беше призовано да стои далеч от мазетата и долните етажи и да не излиза по улиците.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html