-6.4 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

Рашков дълго писал сигнала срещу Гешев, накрая не издържал

сн. БНТ/Десислава Кулелиева

„По материала за главния прокурор работя много преди да стана служебен министър, не може да става дума за някаква специална цел. Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет.“ Това разкри в интервю за БНР служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

„В дискусията по тази проблематика се намесиха и бивши представители на НДСВ. Те изтъкваха несъстоятелни аргументи, включително, че това предложение към ВСС ще бъде удар във въздуха. Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен или е недосегаем“, уточни министърът.

Той посочи, че в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура – главният прокурор да командва обикновения прокурор.

„Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста… Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени“, каза Рашков.

Според него целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура. „Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани по време на протестите. Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани… Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи“, пожела си министърът.

Рашков коментира и разпита на Бойко Борисов в четвъртък. „По повод едно действие, което се основава на закона – гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен. Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона“, припомни Бойко Рашков.

Вътрешният министър посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи. „Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, унищожавани после. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани… Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони… Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани“, каза служебният вътрешен министър.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html