-7 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

Алексей Петров окончателно оправдан след проточилото се 11 години дело „Октопод“

Оправдателните присъди на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов окончателно са влезли в сила. Апелативната специализирана прокуратура не е подала протест срещу тях пред Върховния касационен съд. Срокът за това изтече миналия четвъртък.

Повече от 11 години върви делото с наименованието „Октопод“, по което основен подсъдим беше бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. То бе образувано след една от най-шумните операции на Цветан Цветанов като вътрешен министър в първото правителството на ГЕРБ (2009-2013).

На първа инстанция Петров и половината от другите обвиняеми бяха оправдани. Условни присъди от по 3 години получиха Марчело Джотолов и Янко Попов. Двамата обаче обжалват пред ВКС и предстои третата инстанция да се произнесе по основателността на обвиненията им.

Джотолов и Попов бяха осъдени за това, че са изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе по сметка на Джотолов 180 000 лева. Освен тригодишни условни наказания, двамата подсъдими получиха по това обвинение и глоби от по 4000 лева.

Алексей Петров беше арестуван в дома си в София на 10 февруари 2010 г. от тежко въоръжени и маскирани полицаи. Тогава пресцентърът на МВР разпространи видео кадри на заключения с белезници на земята Петров, както и снимки на полуголи жени в нощни заведения, които крият лицата си. Тогава Цветанов обяви, че „Октопод“ „дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастване на организираната престъпност с държавния апарат“.

Заедно с Петров и останалите му съпроцесници бяха задържани и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците. Впоследствие двамата отпаднаха от делото, но това не им попречи заедно с Петров и Хамстера да осъдят държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).

В решенията си по жалбите на четиримата ЕСПЧ прие, че широко отразените в медиите полицейски операции са довели до нарушаване на забраната за изтезаване, презумпцията за невиновност, правото на справедлив процес, зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Сред подсъдимите първоначално беше и бившият висш прокурор Цеко Йорданов, който обаче впоследствие също отпадна и на свой ред осъди България в Страсбург. Обезщетения за общо 1.2 млн. лв. бяха присъдени, но от българския съд, и на две фирми, които бяха заподозрени за връзки с организираната престъпна група „Октопод“ – „Голд лизинг“ и „Кепитъл лизинг“.

Процесът първоначално започна в Софийския градски съд, но през 2015 г. тръгна отначало заради уволнението на съдия Румяна Ченалова, която го гледаше дотогава. След това делото беше прехвърлено в Специализирания наказателен съд.

Там Алексей Петров, Антон Петров и Кирил Топалов бяха оправдани, а Марчело Джотолов и Янко Попов получиха условни присъди през ноември 2018 г. Апелативният спецсъд изцяло потвърди това решение на първата инстанция в началото на юли.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html