20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Военният речник на Радев вдигнал градуса на напрежение у нас

Калоян Методиев, кадър БНТ

Президентът Румен Радев цял живот е бил военен, свикнал е да се съобразява с правилата в армията, а речникът му е такъв, че използва напрягаща ситуацията терминология. Това е и една от причините да се нагнети особено много напрежението у нас от миналата година насам между управляващи и протестиращи, между институциите, в обществото спрямо съдебната система и други сфери. Това мнение изрази пред БНТ бившият шеф на канцеларията на държавния глава, а сега политолог, Калоян Методиев.

Радев вече обяви, че ще свика новия парламент на първо заседание в сряда – само 10 дни след изборите. Той заяви, че няма да бърза с връчването на мандат за правителство, а ще даде на партиите време за диалог.

От „Има такъв народ“ нетрадиционно и дори изненадващо представиха проект на кабинет точно 15 часа след като изборните секции затвориха, но дни по-късно оттеглиха предложението. БСП пък отново остана трета политическа сила и само с процент повече гласове от доскоро извънпарламентарната коалиция „Демократична България“.

Заради изборните резултати в момента имаме повече въпроси отколкото отговори, вкара се още повече напрежение в политическата система вместо успокоение. Това е на базата на субектите, на базата на един процес, който започна миналото лято, на умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната ѝ система, смята Методиев.

В отговор на въпрос какво цели „Има такъв народ“ с бързите си и нестандартни ходове той предположи: „Държи да се наложи, да се превърне в център на политиката в България, да срути системата – те самите казват, че са антисистемни, и евентуално да отидем на избори, където те евентуално да реализират още по-голям резултат. Тоест от начало до край в тяхното поведение имаме деструкция с цел акумулиране на повече гласове за себе си.“

Според него в посланията и действията на ИТН има разминаване. „Не е случайно, че това е проект, замислен още преди първите избори през април – за реализиране т.нар. референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Е, няма да го получат – и първия, и втория не го получиха. Очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да не се направи правителство – да се отхвърлят, да влязат в ролята на жертви и да отидем на трети избори“, коментира политологът.

Той вижда, че тезата за избори „две в едно“ – предсрочни парламентарни плюс президентски – се лансира все по-усилено. Методиев отбеляза, че още преди изборите на 4 април президентът е взел страна в изборния процес с призива си за подкрепа на „новите“.

„Така че не изключвам варианти за подобни договорки и продължаване на живота на този служебен кабинет, защото той се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет“, категоричен бе Калоян Методиев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html