-10.2 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

Почина авторът на „смъртоносните“ карикатури на Мохамед

Курт Вестергаард, сн. БГНЕС

На 86 години е починал Курт Вестергаард – датският карикатурист, чиито рисунки на пророка Мохамед предизвикаха бунтове сред мюсюлмани по целия свят през 2005 г., съобщи Би Би Си. Вестергаард беше карикатурист на консервативния вестник Jyllands-Posten още от началото на 80-те години.

Предизвикалата бунтове карикатура на пророка Мохамед

През 2005 г. той пусна във вестника 12 изображения на Мохамед, едно от които показваше бомба-тюрбан на главата на пророка, като протест срещу автоцензурата при критиката на исляма. Изображенията на пророка Мохамед са възприемани като табу в исляма и се смятат за обидни за много мюсюлмани.

Карикатурите предизвикаха протести в Дания, а правителството получи жалби от посланиците на страни с мюсюлманско население. Гневът завърши с протести в целия мюсюлмански свят през февруари 2006 г. Датските посолства бяха атакувани и десетки загинаха в безредиците.

Карикатурите на Вестергаард оставиха още едно тъжно наследство. През 2015 г. 12 журналисти загинаха при нападение над редакцията на френското сатирично списание Шарли Ебдо, което препубликува карикатурите на датчанина.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html