0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

Правов ред срещу човещина – какво ни казва спорът за „Пирогов“?

сн. БГНЕС Архив

„По казуса с „Пирогов“ се сблъскаха два принципа. Единият е строг правов ред, а другият – проява на човещина. Когато проявяваме човещина, то тогава сме склонни да нарушаваме определени правила. Когато лекарите проявяваме човещина, и имаме единични случаи – лекарите нарушаваме тези правила в полза на пациента“. Това обясни пред Нова телевизия бившият директор на спешната болница доц. Спас Спасков.

Според него, когато лекар и пациент се разберат, че вторият ще бъде приет по документи, но няма да е там, това е нарушение. Но когато лекар и пациент се договорят – това нарушение донякъде е допустимо.

„Тежко е да се доказва кой е прав и кой лъже. В случая има преекспониране на новината, което води до много бързи реакции. Доколко те са обективизирани с документи и аргументирани, е друг въпрос. Преекспонирането вреди по-скоро на цялостния спор по темата в системата, отколкото да помага“, описа ситуацията здравният икономист Аркади Шарков.

„НЗОК, откъдето започна всичко, си направи проверките съгласно Закона за здравното осигуряване и е казала, че има определен брой надписани пациенти. И съответно е изискала една сума да бъде върната“, припомни той.

По думите му спорът между болницата и касата трябва да остане институционален. „Ако е вярно, то парите следва да бъдат върнати. И тъй като тази проверка няма да бъде единствено на „Пирогов”, а се извършват подобни и в други болници – би следвало парите да бъдат възвърнати. А дебатът за това – кое е било надписано и кое не – ако някой иска да оспори нещо, би следвало да отиде в съда, а не в медиите”, категоричен е той.

„Излизането на този дебат в медийното пространство води до негативи – както за пациентите, така и за лечебното заведение, а и за здравната система“, смята Аркади Шарков.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html