-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Професор каза кога и как ще ни тормози индийският ковид

проф. Ива Христова, НЦЗПБ, кадър БНТ

В момента в България британският вариант на коронавируса все още е доминиращ. „Делта“ вариантът, идващ от Индия, засега само набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на Делта варианта, предупреди в интервю за БНТ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни, че според последно проучване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с Делта вариант. А това води до други последици. „Болните по-рано започват да предават вируса, т.е. още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50-60% по-лесно от „Алфа“ варианта, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава Делта вариантът“, каза Христова.

Специалистката напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване, то е безкрайно рядко и леко. „С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастовата група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение“, допълни тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план. „На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония“, обясни още проф. Христова.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html