0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

Кой с кого в новото Народно събрание?

Политолозите Антоний Тодоров и Антоний Гълъбов, кадър БНТ

Продължават прогнозите за вероятността в новото народно събрание, което се открива утре, 21 юли, да бъде съставено стабилно правителство. Политолози смятат, че изборът на председател на парламента е важен знак за възможен консенсус между партиите.

„Първият сблъсък ще бъде изборът на председател на парламента. Не би трябвало утре да бъде съобщено новото предложение на „Има такъв народ“ за новия кабинет, това се случва след като президентът връчи проучвателния мандат. Изправени сме пред много сериозна институционална и политическа криза, този период ще влезе в учебниците. Време е за отговорност, но не е ясно кой ще я поеме“, коментира пред БНТ политологът и социолог доц. Антоний Гълъбов.

По думите му става дума за сценарии, не за формули. Гълъбов уточни, че има остро институционално противопоставяне. „Служебното правителство вместо да се опита да го намали го задълбочи и изостри. „Има такъв народ“ няма да се съобразява с установените практики и няма да направят първи стъпки към осигуряване на мнозинство. „Има такъв народ“ превърна протестите в медиен продукт“, допълни Антоний Гълъбов.

Според него кризата е множествена. „Намираме се в състояние на демократичен дефицит. Важно е утре какви законопроекти ще бъдат внесени в Народното събрание, какъв ще е дневният ред на първото заседание“, добави анализаторът.

Политологът проф. Антоний Тодоров коментира, че формулите на едно правителствено мнозинство не са много. „Ясно е, че има поне 2 партии, които са в известна изолация – ГЕРБ и ДПС, всички останали не желаят да правят коалиция с тях. Остава единствената възможна формула около трите партии на протеста, на промяната – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, които ще трябва да разчитат на подкрепата на БСП, твърде несигурна конфигурация“, подчерта Тодоров.

Според него изборите са показали слаба мобилизация на избирателите. „Няма как да се съставят правителства без подкрепата на парламента. Приемането на служебното правителство като редовно не може да се вкара в достатъчно приемлива конституционна процедура, възможно е да видим министри от служебния кабинет в новото правителство. Има огромно очакване ГЕРБ да бъде в опозиция. Необходим е разговор между партиите“, категоричен е Антоний Тодоров.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html